Zbiór grzybów

Jak suszyć grzyby – 5 sprawdzonych sposobów

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze od jakiegoś czasu, a zgromadzone zbiory należy odpowiednio przygotować do późniejszego użycia. Grzyby trzeba więc odpowiednio wysuszyć, aby się nie zepsuły – tylko jak to zrobić? Oto 5 sprawdzonych sposobów na suszenie grzybów.

Jak przygotować się do suszenia grzybów?

Aby prawidłowo i skutecznie wysuszyć grzyby, które później będą zdatne do wykorzystania, trzeba się do tego najpierw odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy pamiętać o kilku istotnych punktach. Po pierwsze grzyby do suszenia nie powinny być ani zbyt małe (bo i tak się skurczą), ani zbyt wilgotne, ani też robaczywe. Po drugie przed procesem suszenia należy grzyby oczyścić z resztek ziemi i ściółki leśnej, ale pod żadnych pozorem nie wolno ich myć wodą. Do suszenia będzie potrzebny nożyk, którym pokroimy nasze zbiory na niewielkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Jakie są jednak sposoby na suszenie grzybów? Wymienia się tutaj: piekarnik, suszarkę, nitkę, suszenie na słońcu i na grzejniku. Warto przyjrzeć się bliżej każdej z tych metod.

Grzyby podzielone do suszenia

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Wykorzystanie piekarnika jest jednym z popularniejszych sposobów suszenia, trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób robić to prawidłowo. Po pierwsze grzyby powinny być osuszone i pokrojone na kawałki oraz równomiernie rozłożone na blaszce. Istotne jest, by piekarnik posiadał funkcję termoobiegu, która będzie tu potrzebna. Jaka temperatura jest najlepsza dla grzybów? Należy ją nastawić dokładnie na 40 – 50 stopni. Grzyby suszy się przez kilka godzin, w których trakcie co najmniej kilka razy będzie trzeba je obracać. Drzwiczki do piekarnika powinny być również lekko uchylone.

Suszarka do grzybów – jak działa?

Dla ułatwienia w sklepach dostępne są także specjalne urządzenia do suszenia, czyli suszarki do grzybów i owoców. Obsługa tego sprzętu jest wyjątkowo prosta, choć tak jak w przypadku piekarnika, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Do środka wkładamy wcześniej przygotowane grzyby – oczyszczone i pokrojone. Plastry układamy na kolejnych poziomach suszarki i zostawiamy na kilka godzin.

Suszarka do grzybów

Suszenie grzybów na nitce – jak

Kolejnym popularnym sposobem jest suszenie grzybów przewleczonych przez nitkę. Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki, a następnie za pomocą igły nawlekamy je na nić. Jeżeli chcemy uniknąć sklejenia się plastrów, czasem poleca się pomiędzy nie wkładać dodatkowo kawałek papieru, nie jest to jednak konieczne. Następnie tak nawleczone grzyby wiesza się w nasłonecznionym miejscu lub, jeżeli nie mamy wielu możliwości – tuż nad piecykiem. Można załączać palnik, aby nieco przyspieszyć proces suszenia.

W jaki sposób suszyć grzyby na słońcu?

W metodzie suszenia na słońcu można wymienić zarówno te związane z wystawieniem grzybów nawleczonych na nitce, jak i z wykorzystaniem siatki do suszenia. Grzyby można na niej powiesić albo nabić na szaszłyki i wystawić na słońce. Często wykorzystuje się też starą babciną metodę, czyli suszenie na gazecie. W każdym razie sposób ten jest wyjątkowo czasochłonny i należy też co jakiś czas odwracać grzyby (te leżące), ab proces suszenia był równomierny.

Grzyby na nitce

Czy można suszyć grzyby na kaloryferze?

Jeżeli mamy niewielkie zbiory grzybów, do tego nasze możliwości suszenia są mocno ograniczone, oprócz piekarnika można także wykorzystać do tego celu grzejnik kaloryferowy. Latem może być z tym ciężej, ale jeżeli jest już jesień, sprawę mamy ułatwioną. Wystarczy wyłożyć na grzejniku papier śniadaniowy i położyć na nim plastry grzybów. Co jakiś czas trzeba je odwracać i należy też pamiętać, by temperatura kaloryfera nie przekraczała 50 stopni.

Zostaw komentarz

Doradzamy w wielu tematach