Lato i jesień to czas grzybobrania oraz suszenia swoich zbiorów, które można wykorzystać w późniejszym czasie. Ma to wiele zalet, ponieważ takie grzyby suszone często są bardziej aromatyczne, niż świeże. Co w takim razie można z nimi zrobić? Do czego wykorzystać suszone grzyby?
- Jak wykorzystuje się suszone grzyby?
- Zupy z suszonych grzybów
- Suszone grzyby do sosów i potraw mięsnych
- Farsze z suszonymi grzybami
- Gdzie jeszcze można wykorzystać suszone grzyby?
Jak wykorzystuje się suszone grzyby?
Suszeniu najczęściej poddaje się grzyby małe, a ich największą zaletą jest niezwykle silny aromat, silniejszy niż w przypadku grzybów świeżych. Dzięki temu są one często i bardzo chętnie wykorzystywane jako dodatek do wielu potraw. Nabierają one znacznie innego, lepszego smaku, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Suszone latem i jesienią grzyby z powodzeniem można przechowywać jeszcze przez kilka następnych lat i używać w razie potrzeby.
Zupy z suszonych grzybów
Jak zostało już wspomniane, suszone grzyby są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni, jako dodatek do licznych potraw. Ich zalet nie da się przecenić i warto wymienić tu, chociażby zupy i to nie tylko grzybowe. Świetnie sprawdza się także w przypadku żurku, kapuśniaku, barszczu czerwonego czy krupniku. Praktycznie wszędzie można dodać garść suszonych grzybów i mieć pewność, że dana potrawa nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku.
Suszone grzyby do sosów i potraw mięsnych
Suszone grzyby są wykorzystywane także do przyrządzania sosów, podkreślając ich smak i aromat. W przypadku dań mięsnych dodaje się je do gulaszy, pasztetów, zapiekanek, bigosu czy gołąbków. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych. Można je także łączyć z rybami, równie często podawane są jako składnik wielu potraw wigilijnych i świątecznych.
Farsze z suszonymi grzybami
Jeżeli zastanawiasz się, do czego jeszcze dodać suszone grzyby, to warto pomyśleć o farszach, zwłaszcza jeżeli chodzi o pierogi czy uszka. Często dodaje się je także do kapusty, a także krokietów. Tak przygotowany farsz oczywiście może być wykorzystany także w wielu innych potrawach, a możliwości są naprawdę ogromne. To wspaniały dodatek, który sprawdza się przy wielu różnych kombinacjach smakowych.
Gdzie jeszcze można wykorzystać suszone grzyby?
Możliwości są tak naprawdę nieograniczone, a lista potraw, do których dodaje się suszone grzyby naprawdę szeroka. Można tu wymienić jeszcze kotlety z grzybów, rolady, naleśniki, placki, tarty, ciasta francuskie, makarony czy zrazy. W sieci nie brakuje przepisów, gdzie można znaleźć właśnie ten konkretny składnik. To bardzo uniwersalne rozwiązanie, pozwalające podkreślić smak niejednej potrawy, dlatego tak chętnie się po nie sięga. Jeżeli więc chcesz wykorzystać suszone grzyby, nic nie stoi na przeszkodzie – opcji jest wiele.
U nas suszone grzyby są traktowane jak świeże. No jedynie do jajecznicy ich nie dajemy. A tak to do zupy, do farszów, do risotto.
Ja gotuję na wyjątkowe okazje w rodzinie bardzo proste risotto z suszonymi grzybami i parmezanem. Całkiem szybko się je robi, a jest super smaczne i robi wrażenie na gościach.