Suszone grzyby to wspaniały dodatek do wielu potraw. Coroczne zbiory, pozwalają nam na zgromadzenie często całkiem pokaźnych zapasów, które później z czasem będziemy zużywać. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je we właściwych warunkach, inaczej bardzo szybko przestaną być one zdatne do czegokolwiek. Jak to zrobić? O czym pamiętać, przechowując suszone grzyby?
Przechowywanie suszonych grzybów – o czym pamiętać?
Zanim postanowimy schować suszone grzyby, trzeba upewnić się w pierwszej kolejności czy rzeczywiście zostały one dobrze przesuszone. Jeżeli pozostanie w nich jakąkolwiek wilgoć, po krótkim czasie może ona doprowadzić do zapleśnienia, w wówczas grzyby będą tylko do wyrzucenia. Jak sprawdzić, czy grzyby są rzeczywiście dobrze przesuszone? Wystarczy je nagiąć – te niedosuszone będą niełamliwe, przesuszone z kolei zaczną się kruszyć.
W jakich opakowaniach przechowywać suszone grzyby?
Ponieważ grzyby po wysuszeniu nie zawierają wody, można je przechowywać praktycznie w każdym pojemniku, o ile rzecz jasna będzie on szczelny. Dobrze nadają się do tego zarówno szklane jak i plastikowe pudełka, a także płócienne i papierowe woreczki. Foliowe torebki nie nadają się do tego celu, ponieważ grzyby mogą zacząć w nich gnić, wyjątkiem jest przechowywanie w zamrażalce.
Gdzie przechowywać suszone grzyby?
Gdy już umieścimy nasze suszone grzyby w odpowiednim opakowaniu, należy teraz znaleźć dla nich jak najlepsze miejsce. Najczęściej przechowujemy je w kuchennych szafkach. Istotne będzie tutaj zadbanie o to, by położyć je w miejscu zacienionym i o normalnym poziomie wilgotności z możliwością przewiewu. Jeżeli powietrze jest zbyt wilgotne, może doprowadzić to do rozwoju pleśni, a w przypadku nieszczelnych pojemników – dostanie się robactwa. Suszone grzyby można też przechowywać w zamrażarce. Tu także dobre są różne typy opakowań, nawet szklane. Jest to opcja dla tych, którzy po grzyby nie sięgają zbyt często, a warunki panujące kuchni nie są zbyt sprzyjające.
Jak długo można przechowywać suszone grzyby?
Jeżeli dobrze przesuszymy grzyby i dodatkowo będziemy je przechowywać w dobrych warunkach, są w stanie zachować swoje walory smakowe i zapachowe nawet przez 2 do 3 lat. Dzięki temu nie ma potrzeby sięgania po nie za każdym razem w celu jak najszybszego ich wykorzystania. Gromadząc więc większe zapasy, można powoli korzystać z nich po trochu przez cały rok, szczególnie w porach, gdy grzybów nie ma. Własnoręcznie suszone są też zdecydowanie lepszym wyborem, niż kupne ze sklepu, ponieważ mamy wówczas 100% pewności do jakości takich produktów.
O czym jeszcze pamiętać przechowując suszone grzyby?
Oprócz odpowiedniego pojemnika i miejsca, gdzie będzie się przechowywało suszone grzyby, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. W celu ochrony przed owadami dobrze jest do każdego takiego opakowania wrzucić kilka kulek ziela angielskiego. Odstrasza ono robactwo, jednocześnie pomimo dość silnego aromatu nie wpływa na smak i zapach samych grzybów.
Ja grzyby zawsze suszę, a potem daję do slików razem z liściami laurowymi, żeby mole spożywcze mi ich nie zeżarły 🙂
Do przechowywania grzybów polecam jakieś większe słoiki! Bardzo dobrze trzymają aromat 🙂