Lublin to urokliwe miasto, które prężnie się rozwija, nie zatracając przy tym swojego klimatu. Będąc tam chociażby na jeden dzień, warto wiedzieć nie tylko co zwiedzić, ale też gdzie coś zjeść. W ostatnich latach w Lublinie powstało wiele restauracji, które wyróżniają się niecodziennym menu, oryginalnym wystrojem lokalu, ale i obsługą na najwyższym poziomie. Gdzie więc zjeść w Lublinie? Do jakiej restauracji warto pójść?
Pelier
Pelier to restauracja zlokalizowana w samym centrum Lublina, bo przy ul. Krakowskie Przedmieście 10, czyli na słynnym Deptaku. Bistro w ciągu ostatnich lat zyskało na popularności, głównie przez ciekawe menu, industrialny wystrój, ale i prosecco z chmurką z waty cukrowej. Do Pelier pójść można zarówno na śniadanie, jak i lunch, obiad czy kolację. Odnajdą się tam miłośnicy bajgli, owsianek, pizzy czy sałatek. Nie brakuje również alkoholi. Wieczorami można skosztować oryginalnego drinka z Coctail Baru lub zamówić koktajl według własnego pomysłu.
2 PI ER
2 PI ER to kawiarnia i restauracja. Oba lokale znajdują się przy ul. Grottgera 2 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym, czyli niedaleko Ogrodu Saskiego. Na dole szklanego biurowca jest kawiarnia. Można zamówić w niej gorące napoje, ale i śniadania. W menu znajdziemy bajgle, naleśniki, omlety, croissanty czy słynne lubelskie cebularze. Nie zabraknie również smacznych deserów. Na ostatnim piętrze LCK odnajdziemy restaurację 2 PI ER z przestronnym tarasem, skąd widać zieleń Ogrodu Saskiego. W lokalu serwowane są dania regionalne z wykorzystaniem produktów lokalnych. Zamówić można przystawki, zupy, sałatki, dania główne, ryby, ale i makarony czy pierogi. Nie brakuje też oryginalnych deserów z lodami własnej produkcji czy alkoholi.
Bombardino Aperitivo Narutowicza
Na rogu ulic Narutowicza i Peowiaków znajduje się nowoczesna, włoska restauracja Bombardino Aperitivo. Jest ona urządzona ze smakiem, wnętrza są przytulne, a w sezonie letnim nie brakuje stolików na ulicy. W Bombardino Aperitivo zjeść można właściwie każdy posiłek. Są śniadania, podczas których serwuje się jajecznice, racuchy, tosty, tortille, shakshuki czy cebularze, włoskie przystawki, sałaty, zupy, dania główne i oczywiście makarony (carbonara, rigatoni, gnocchi, tagiatelle). Miłośnicy bardziej fastfoodowych dań również znajdą w Bombardino coś dla siebie, w menu znaleźć można burgery i pizze. Nie brakuje też smacznych deserów oraz różnego rodzaju alkoholi.
Mandragora
Mandragora to żydowska restauracja zlokalizowana na Starym Mieście w Lublinie, przy ul. Rynek 10. Warto zwrócić uwagę już na sam wystrój lokalu, który faktycznie przenosi nas do innej kultury, w charakterystyczny sposób ubrane są również osoby z obsługi restauracji. W Mandragorze zjeść można przede wszystkim dania kuchni żydowskiej, choć nie tylko. Wśród potraw, które warto spróbować, wymienia się głównie żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami, karpia z zatarem, kaczkę po żydowsku, pierogi czosnkowe, czulent lubelski, żydowski rosół czy gefilte fisz z karpia. Nie brakuje również tradycyjnych żydowskich deserów jak pascha migdałowa, lekah czy malabi.